• Nyheter

Två hörnor flög iväg med poängen

Det var med stora förväntningar jag styrde kosan mot Påskbergsvallen lördag middag. Återigen tidig matchstart, 13.30, och motståndare var IFK Värnamo. Matchen började trevande med ett litet övertag för BoIS, dock utan att få till några riktigt vassa målchanser. Men efter knappt en kvart hände det som inte fick hända - Värnamo tog ledningen. Det började med en lång frispark som nickskarvades vidare mot mål av David Engstöm, men Wulff kunde avvärja genom en magnifik enhandsräckning. På den efterföljande hörnan kunde dock Värnamo ta ledningnen, återigen var det David Engström som höll sig framme. Markeringen var obefintlig och Wulff var inringad av både Värnamo- och BoIS-spelare.
Under resterande delen av första halvlek böljade spelet fram och tillbaka och särskilt BoIS hade svårt att få till något ordnat spel. Inga rejäla målchanser åt något lag under resten av halvleken.
I andra halvlek hoppades jag på att BoIS skulle driva upp tempot, men så blev tyvärr inte fallet. Matchen var inte välspelad, men ganska så händelserik. I statistiken bokfördes BoIS för 22 avslut mot 14 för Värnamo och hörnstatistiken vann BoIS med sju mot fyra. Men, trots ett klart spelövertag lyckades inte BoIS få in bollen i Värnamomålet. Istället kunde Värnamo avgöra matchen i 70:e minuten när Roland Winst kunde forcera in 2-0 efter hörna, återigen efter mycket svag markering på hörna. Efter målet gjorde BoIS sitt första byte, Ivan Näsberg gick ut och Kalle Söderström kom in, åtta minuter senare gjorde BoIS sitt andra möte då Riki Alba kom in istället för Hosam Aiesh. Men mörkret var totalt, det blev inga mål från BoIS sida under de återstående minuterna.
En tråkig förlust och det var med blandade känslor jag lämnade Påskbergsvallen. Jag saknade kämpainsatsen, offerviljan och några vunna närkamper. Det verkade som om Värnamo hade den hetare viljan idag och det avgjorde. Spelarkritik känns svår att ge, det var ett slätstruket BoIS-lag som visade upp sig och det hade jag inte väntat. Så få vunna närkamper som BoIS hade idag mot Värnamo var det längesedan de kunde visa upp och i luftrummer var Värnamo klara dominanter. Det var bara Peter Nyström som kunde bjuda lite motstånd - ibland.
Det känns inte meningsfullt med någon individuell spelarkritik efter dagens match, den måste räknas som ett kollektivt nederlag där ingen av BoISarna övertygade något speciellt. Närmast väntar en besvärlig bortamatch mot Syrianska på söndag kl 16 - fram till dess gäller det för Jörgen och Torbjörn att få upp humöret i spelartruppen. Erik Lund tog inte tag i det mot Värnamo när det gick snett - och ingen annan i laget heller. Nu gäller det att hitta tillbaka till fjolårets trygga försvarsspel och att alla jobbar och hjälper varandra.                                                        -Errol

PREMIÄRVINST MOT ÅTVIDABERG MED 2-1
Thomas tystade tvivlarna!

BoIS hade lyckan med sig i seriepremiären mot Åtvidaberg lördagen den 2 april kl 12.30 på Påskbergsvallen och vann med 2-1 efter 2-0 i halvlek. Nye lagkaptenen Erik Lund vann slantsinglingen och valde att spela i medvind i första halvlek, vilket visade sig vara ett klokt beslut. BoIS tog tag i matchen och efter en trevande inledning kunde BoIS i den tjugoandra matchminuten ta ledningen med 1-0. Det var Thomas Boakye som från straffområdesgränsen sköt in bollen, framspelad av Nsima Peter. Efter bara tio minuter var det dags igen. Denna gången var det Thomas Drage som utnyttjade ett rejäl miss i Åtvidabergsförsvaret och han kunde till slut enkelt rulla in bollen i öppet mål - en bjudning av ett stundtals virrigt Åtvidabergsförsvar.
Nu hade BoIS ett rejält övertag och gjorde även 3-0 genom Nsima Peter framspelad av Kalle Söderström, men målet blev mycket tveksamt bortdömt för offside. Det var ett övertygande BoIS-spel med säkert försvarsspel och ett efterhand allt bättre anfallsspel. I målet var Joakim Wulff säker och backlinjen med Eril Lund, Pär Asp, Anton Liljebäck och nye Ivan Näsberg spelade följsamt och resolut bakom ett idogt arbetande fyrmannamittfält med Kalle Söderström till vänster och Thomas Boakye till höger och Peter Nyström och Sebastian Crona i mitten. Nsima Peter och Thomas Drage spelade på topp och ställde till stora problem för Åtvidabergsförsvaret. När BoIS gick till halvtidsvila kändes det tryggt inför den andra halvleken.
Men fotboll är ett oförutsägbart spel och med hjälp av en stark medvind skapade Åtvidaberg direkt i den andra halvleken en press mot BoISmålet som också resulterade ganska omgående i ett mål. Efter knappt fem minuter reducerade Mahmoud Eid med ett vackert skott rätt upp i Wulffs högra kryss. BoIS gjorde sedan ännu ett offsidemål, men skapade förutom det inte så många chanser och riktigt orolig blev jag då Wålemark med tio minuter kvar bytte ut Thomas Drage mot Joakim Lindner och gick ner på 4-5-1 för att försvara ledningen. Innan dess hade ett tröttkörd Nsima Peter bytts ut mot Riki Alba i den femtiosjätte minuten. Åtvidaberg hade nu spelet och pressade ett lågt BoIS som inte lyckades få till något eget spel i slutet av matchen. I slutminuten fick Elias Andersson komma in och Thomas Boakye gick ut. Siffrorna stod sig matchen ut och det var en lättad hemmapublik (1755 åskådare) som kunde applådera tre poäng i seriepremiären.
Det fina spelet från första halvlek försvann i den andra, men som helhet var det ändå en lyckad seriepremiär. BoIS visade upp tre nya norrmän - Ivan Näsberg på vänsterbacken (stabil, säker, svårpasserad), Thomas Drage i anfallet (fin speluppfattning, bra passningsspelare) och inhoppande anfallaren Riki Alba (som verkar ha en bit kvar till toppformen) - som alla får godkänt för sin debut i seriesammanhang. Ny var också Sebastian Crona på mitten, som gjorde ett habilt jobb matchen igenom. Det känns som om BoIS är lite vassare framåt i år och om försvarsspelet når upp till fjolårets klass kan BoIS vara med och kriga i toppen av serien. Men det är tjugonio matcher kvar innan vi vet hur det går - på lördag är det Dalkurd borta - en oviss match!
Avslutningsvis en eloge till arrangerande BoIS som försöker förbättra matcharrangemanget efter hand. Jag hoppas att det blir flera åskådare på nästa hemmamatch, det förtjänar dagens BoIS. Hur mycket publik som tappades på grund av den tokiga matchstarten 12.30 kan diskuteras, men det är tyvärr en TV-styrd verklighet som BoIS måste acceptera. Exempelvis så börjar matchen mot Sirius lördagen 28 maj kl 18 - inte den idealiska matchtiden enligt mitt sätt att se det!                       -Errol

Inför säsongen 2016

BoIS Fotboll håller på att komplettera truppen inför säsongen 2016. Hur många nya ansikten har vi i förstauppställningen i år jämfört med föregående år? Lördag 6 februari börjar träningsmatcherna och vi får se hur Jörgen Wålemark och hans nye tränarassistent, Torbjörn Arvidsson från Halmstads BK, lyckas med att spela ihop ett slagkraftigt lag till årets spännande spel i Superettan. Vi ser fram emot många intressanta matcher de närmaste månaderna - vi skall försöka följa BoIS fotboll lite här på vår hemsida, under rubriken Nyheter.

Svenska Cupen - hemma mot Tenhult - vinst med 1-0 (5/3)

I den avslutande matchen i gruppspelet i Svenska Cupen mötte BoIS "på hemmaplan", Ankarvallen i Träslövsläge, småländska Tenhult och kunde med matchens sista spark till slut vinna med 1-0. Glad målskytt var Thomas Boakye.
BoIS ställde upp med ett ungdomligt lag och en del nya ansikten. I mål stod Joakim Wulff och var stabil och säker, utom vid ett tillfälle när han höll på att ställa till det riktigt ordentligt när han missade en passning på utflykt utanför eget straffområde. Fyrbackslinjen var från höger Eric NIlsson (ny från Elfsborg), Peter Nyström, Anton Liljebäck och Ivan Näsberg (en av tre nya norrmän i truppen) och de skötte sig bra matchen igenom. Både Eric och Ivan verkar finna sig väl tillrätta i försvarsspelet.
På mitten var det Arbios Mzi, Valmir Zekolli, Sebastian Crona (ny från Halmia) och Joel Palmquist och de hade stundtals svårt att ta tag i spelet. Av förklarliga skäl var samspelet dem emellan inte det bästa, men jag hade hoppats att någon skulle kliva fram och visa att han var ett namn för förstauppställningen, men det var ingen av de fyra som utmärkte sig . De jobbade på energiskt men jag saknade det lilla extra.
Längst fram hittade vi Oliver Nåfors och Liridon Selmani (ny från Halmia) som båda löpte bra matchen igenom, men även där var samspelet inte bra. Ibland önskade jag att de utmanat motståndarna lite tuffare, för där finns kvaliteter hos båda.
Matchen blev en jämn tillställning där Tenhult hade chanser att ta ledningen, men där BoIS i slutet kom med en stark forcering och hade flera "träträffar" innan det förlösande målet i slutminuten kom. Elias Andersson, som är klar för BoIS nu, visade att han blir ett vasst vapen framåt när han kom in  i andra halvlek. Med en halvtimma kvar kom Thomas Boakye in istället för Ivan och Pär Asp bytte av Peter Nyström.
Truppen är spikad nu och den ser spännande ut, ungdomlig men kanske lite orutinerad. I målet kommer Joakim Wulff att få tuff konkurrens av Peter Dahlberg, som har sett mycket bra ut i de matcher han spelat.
Backlinjen ser stark ut och mot AIK och Falkenberg visade BoIS att försvarsspelet sitter där, precis som i fjol. Eric Lund ser bättre ut än förra året och Pär Asp och Anton Liljebäck kan bli ett starkt mittbackslås. Tyvärr verkar det som om Thommie Perssons problem med ryggen hänger i. Nye norrmannen Ivan Näsberg övertygar på vänsterbacken. Eric Nilsson visar med sitt kloka spel att han kan ersätta vem som helst i backlinjen.
På mitten ser det ut som om konkurrensen kommer att bli hård. Kalle Söderström verkar starkare i år och Thomas Boakye likaså. Även nye norrmannen Thomas Drage, Arbios Mzi och Joel Palmquist är med och konkurrerar om en yttermittfältsroll. I mitten på mitten är Peter Nyström stark defensivt, Joakim Lindner, Valmir Zekolli och Sebastian Crona vill vara med och slåss om en plats. Elias Andersson kanske kommer att bli lösningen på mitten - han såg riktigt vass ut mot Tenhult. Elias är den mest spännande spelaren inför säsongen 2016 - tillsammans med de tre norrmännen som jag inte vet något om, men enligt Wålemark skall samtliga ha stora kvalitéter.
Framåt blev det tunt när Ajsel Kujovic skadades för hela säsongen och sedan Nsima Peter fick en smäll som innebar ambulanstransport i matchen mot Falkenberg, men det ser lite ljusare ut nu. Kämpen Nsima Peter kan vara klar till seriepremiären om allt går väl, nye norrmannen Riki Alba verkar komma in i laget mer och mer och Oliver Nåfors och Liridon Selmani vill vara med och konkurrera. 
Wålemark och nye hjälptränaren Torbjörn Arvidsson tar nu med laget på en veckas finslipning i Antalya i Turkiet och det skall bli riktigt intressant att följa årets BoIS-lag i den femte säsongen i Superettan. Jag vet att siktet är högt inställt i truppen och jag hoppas att publiksiffran på Påskbergsvallen skall nå anständiga nivåer i år. Med alla de publikmatcher som vi har fått i år (Åtvidaberg, Halmstad BK, Trelleborg och Örgryte) och de vi har kvar sen i fjol (GAIS, Degerfors och Sirius) både hoppas och tror jag att publiksnittet får sig en rejäl puff uppåt.
Visst är det lockande med hemmapremiär mot Åtvidaberg lördag den 2 april!! Får vi se ett genombrott för exempelvis Elias Andersson - eller Kalle Söderström - som båda kan bli riktiga publikfavoriter så kommer vi att få ett riktigt roligt år på Påskbergsvallen för alla BoISare.   -Errol